Maakaup | Blogi + Retseptid
19169
page,page-id-19169,page-child,parent-pageid-1815,page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
apple9

Õunahooaja kõrghetk on käes ja puud viljadest lookas

Erilised ahjuõunad

Vaja läheb:

10 Antoonovkat või muud suuremat sügisõuna
200 g martsipanimassi
100 g sulatatud võid (pool täidiseks, pool õunte veeretamiseks)
peotäis metsapähkleid
sorts brändit või konjakit
2 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli

Valmistamiseks koori õunad ja eemalda neilt südamik nii, et õuna õõnsuse põhi jääks terveks. Riivi martsipanimass kaussi ning sega koos hakitud pähklite, brändi ja poole koguse sulatatud võiga ühtlaseks massiks. Täida õunad saadud seguga. Sega teine pool sulanud võikogusest kokku suhkru ja kaneeliga ning veereta õunu või-kaneeli-suhkrusegus ning tõsta ahjuvormi. Küpseta 180 C ahjus 30-40 minutit – sorditi võib küpsemisaeg erineda. Paku koos jäätisepalliga.

Õunte täitmiseks võib martsipani asemel kasutada ka veevannil sulatatud śokolaadi. Samuti võib juba täidetud õunad mähkida lehttaina sisse ja siis küpsetada.

Lihtsama ja lastesõbralikuma variandi valmistamiseks sega pruun roosuhkur kaneeli ja kardemoniga. Suhkrusegu sega kokku täistera kaerahelveste ja hakitud metsapähklitega.

Mõnusat ubinaaega!

peekonikeerd

Ehtne Talutoit: Sametine kõrvitsasüpp ja peedi-peekonipirukad

Särtsakad supid ja hõrgud küpsetised on sobivad kehakinnituseks, kui sügise jahedus hakkab ligi hiilima:) Anname sametisele kõrvitsasupile ingevriga särtsu juurde. Kaarli talu täistera nisujahust saab tervislikuma taina ja Vaga Talu mahekõrvitsast magusama supi.

Kõrvitsapüreesupp kõrvitsaseemnete ja tüümianiga

korvitsasupp-copy

Supiks võta:

1 kg (muskaat)kõrvitsat (Vaga Talu)

200 g porgandeid (Jõeääre Talu)

pöidlasuurune jupp ingverit

120 g mugulsibulat

160 ml 35%koort (Pajumäe Talu)

köögiviljapuljongit

pipart, soola ja suhkrut

sorts kõrvitsa seemneõli

sorts oliiviõli

peotäis kõrvitsa seemneid

Valmistamiseks rösti tükeldatud porgandid, sibulad ja ingver oliiviõlis. Lisa puhastatud ja tükeldatud kõrvits ning puljong (nii palju, et vedelik kataks köögiviljad). Keeda, kuni köögiviljad pehmenevad. Seejärel surista saumikseriga ühtlaseks püreeks ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lõpuks lisa kõrvitsaseemneõli ja vahukoor. Serveeri röstitud kõrvitsaseemnetega.

Peedipirukad & peekonikeerudpeedipirukad

Vaja läheb:

500g pärmi-lehttainast

250 g keedetud peeti (Jõeääre Talu)

2 küüslauguküünt (Talutegu)

1 dl majoneesi

soola ja musta pipart

määrimiseks muna (Lillevälja talu)

250 g peekoniviile (Rebaseonu)

punt tüümiani

Valmistamiseks koori peet ja riivi jämeda riiviga. Lisa purustatud küüslauk ja majonees. Maitsesta soola ja pipraga. Lase tõmmata kuni pirukad küpsevad.

Rulli lehttainas lahti. Poolest tainakogusest valmista peedipirukad ja teisest peekonikeerud.

Peedipirukate tarvis suru pahupidi pööratud pitsiga tainast väikesed rõngad ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase pool tundi rätiku all kerkida. Pintselda pirukad munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud. Lase jahtuda, tõsta rõnga keskele peedisalatitups ja peale paar tüümianilehekest.

Peekonieerud valmista teisest tainapoolest. Selleks rulli tainas õhukeseks, lõika 2 cm laiused ribad ning aseta neile peekoniviilud. Keera sobiva kujuga lipsud ja lao keerud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase samuti pool tundi rätiku all kerkida. Pintselda munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud.

Serveeri koos püreesupiga.

Pärmilehttaina valmistamiseks võta:peekonikeerd

5,5 dl nisujahu (Kaarli talu)

220 g võid (Pajumäe talu)

1,5 dl piima (Pajumäe talu)

15 g presspärmi

2 muna (Lillevälja talu)

0,5 dl suhkurt

2 tl soola

Valmistamiseks murenda pärm käesoojas piimas ja hõõru vedelaks, klopi hulka muna, suhkur ja sool. Lisa vähehaaval jahu ja sõtku hästi läbi, kuni saad elastse taina. Vajadusel lisa pisut jahu. Pane tainas õliga määritud kaussi ja lase umbes tund aega kerkida, kuni see kahekordseks paisub, või lase sel öö läbi külmkapis seista.

talutoit_soome_ehtsat_talutoitu_1200x1200px_pr

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.

Ehtne Talutoit: Peedi ja kitsejuustu harmooniline kooskõla

Hästitoimiv maitsekombinatsioon on peet ja kitsejuust. Sobitasime seekord Kalamatsi meierei kitsejuustu ja Saaremaa mahedat peeti.

Kitsepiimajuustust saame vajalikku rauda ning A-, C-, D- ja PP vitamiine. Kitsepiimas sisalduvat piimasuhkrut laktoosi suudame, erinevalt lehmapiima laktoosist, täielikult omastada. Laktoosijääke soolestikku ei jõuagi ja ei teki ka vaevusi:). Eriti tervislik on magneesiumi-, fosfori-, kaaliumi-, joodi- ja rauarikas peet, milles on ohtralt ka B-rühma vitamiine ja C-vitamiini. Peedi-kitsejuustu ahjuroog koos värske salatiga sobib kergemaks eineks. Peekonirullid kitsejuustuga on mõistagi toekam amps. Mõnusad mõlemad:)

Peedi-kitsejuustu ahjuroogpeediroog

Vaja läheb

4 keskmist (või 8 pisemat) peeti

2 punast sibulat (Talutegu)

120 g kitsejuustu (Kalamatsi)

oreganot ja tüümiani

punt peterselli

sorts oliiviõli

palsamiäädikat

värskelt jahvatatud soola ja pipart

Valmistamiseks soojenda ahi 200 kraadini. Lõika pestud peedid sektoriteks või pisemaid peete kasutades pooleks. Lao peedid ahjuvormi, piserda peale oliiviõli ja hakitud oregano. Maitsesta soola ja pipraga ning pane pooleks tunniks ahju küpsema, aeg-ajalt segamine tuleb kasuks.

Koori sibulad ja lõika viiludeks. Võta vorm ahjust ja sega peedid sibulaviiludega ning murenda peale kitsejuust. Pane ahjuvorm veel 15 minutiks ahju, kuni juust hakkab pealt kergelt pruunistuma. Piserda üle palsamiäädikaga, haki petersell ja säti koos hernevõrsetega ahjupeetide peale.

Paku koos värske salati ja kitsejuustu-peekonirullidega.

 

Lihtne salat käevapärasest värskusestsalat

Vaja läheb

pott lehtsalatit või rooma salatit

pott rukolat

karp kirsstomateid

pool sidrunit

sorts oliiviõli

seedermänniseemneid

1 tl võid

1 tl mett

soola ja pipart

Valmistamiseks pese maitsetaimed ja nõruta. Sega oliiviõli, sidrunist pressitud mahl ja mesi salatikastmeks, mida maitsesta soola ja pipraga. Prae pannil seedermänniseemneid võiga, kuni need muutuvad kaunilt kuldseks. Sega rebitud salatilehed, poolitatud kirsstomatid ja rukola salatikastmega ning puista peale röstitud seedermänniseemneid.

 

Kitsejuustu-peekonirullidkitsejuustusalat

Vaja läheb

220 g Kalamatsi kitsejuustu

6 Rebaseonu peekoniviilu

näpuotsaga kuivatatud tüümiani ja oreganot

Valmistamiseks

haki ürdid peeneks ja sega toasooja kitsejuustuga. Ürdi-kitsejuustu segust vormi sobiva suurusega rullid ja keera neile peekoniviilud ümber. Kuumuta pann ja prae kitsejuustu-peekonirulle 5 minutit, pöörates neid pannilabidaga nii, et rullid saaksid igast küljest mõnusalt krõbedaks.

Naudi!

talutoit_soome_ehtsat_talutoitu_1200x1200px_pr

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus

ounavein

Ehtne talutoit: Timmime õunaveini

ounaveinEhtsatest taluõuntest ja neid on tänavu ohtralt, saab õunapurustaja ja -pressi abil head mahla.

Pestud ja purustatud õunad pane avatud õunapressi alusele sätitud linasele riidele ja mähi riie kokku. Neist pakikestest voolab pressides välja õunamahl. Kui majapidamises on elektriline mahlapress, ei pea nii arhailiselt lähenema. Valmis mahla võib klaaspudelitesse kuumutamise asemel ka plastpudelites külmutatuna säilitada (pudeleid ei tohi päris täis valada, sest külmudes mahl paisub).

Veiniteoks ei olegi tegelikult vaja ubinaid mahlaks pressida, võib kasutada ka viilutatud õunu. Aga muidugi saab õunamahlast head veini. Käärimise algul lisatud suhkur määrab peamiselt ära selle, kui kange vein tuleb.

Kerge õunavein 

7 kg viilutatud õunu

4,5 kg suhkrut

10–12 l vett

Õunavein mahlast

12 l õunamahla ja 12 l vett (või ainult 25 l puhast mahla)

5 kg suhkrut

Kui vein on käärinud liiga kuivaks ja soov on saada magusamat veini, siis võib suhkrut lisada hiljem, pärast käärimise lõpetaja lisamist ja enne pudelitesse villimist.

 

Veiniteoks tuleb mahlale lisada soovitud kogus suhkrut ja soovi korral vett niipalju, et 25 liitrit täis saaks. Vee lisamisel tuleb heledam ja kergema maitsega vein. Puhtast mahlast tuleb tummisem, intensiivsema ja puhtama õunamaitsega vein. Veinipärm sisse, käärib mõned nädalad, seejärel kalla sade ja surnud pärm pealt ära, lisa käärimise peatajad ja selitajad. Puhtast mahlast vein ei vaja enamasti mingeid selitajaid, vaid vajub mõne nädala jooksul jahedamas ruumis seistes ise selgeks ja läbipaistvaks. Selgeks muutunud vein villi pudelitesse.