Maakaup | Ehtne Talutoit: Sametine kõrvitsasüpp ja peedi-peekonipirukad
22300
single,single-post,postid-22300,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
peekonikeerd

Ehtne Talutoit: Sametine kõrvitsasüpp ja peedi-peekonipirukad

Särtsakad supid ja hõrgud küpsetised on sobivad kehakinnituseks, kui sügise jahedus hakkab ligi hiilima:) Anname sametisele kõrvitsasupile ingevriga särtsu juurde. Kaarli talu täistera nisujahust saab tervislikuma taina ja Vaga Talu mahekõrvitsast magusama supi.

Kõrvitsapüreesupp kõrvitsaseemnete ja tüümianiga

korvitsasupp-copy

Supiks võta:

1 kg (muskaat)kõrvitsat (Vaga Talu)

200 g porgandeid (Jõeääre Talu)

pöidlasuurune jupp ingverit

120 g mugulsibulat

160 ml 35%koort (Pajumäe Talu)

köögiviljapuljongit

pipart, soola ja suhkrut

sorts kõrvitsa seemneõli

sorts oliiviõli

peotäis kõrvitsa seemneid

Valmistamiseks rösti tükeldatud porgandid, sibulad ja ingver oliiviõlis. Lisa puhastatud ja tükeldatud kõrvits ning puljong (nii palju, et vedelik kataks köögiviljad). Keeda, kuni köögiviljad pehmenevad. Seejärel surista saumikseriga ühtlaseks püreeks ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lõpuks lisa kõrvitsaseemneõli ja vahukoor. Serveeri röstitud kõrvitsaseemnetega.

Peedipirukad & peekonikeerudpeedipirukad

Vaja läheb:

500g pärmi-lehttainast

250 g keedetud peeti (Jõeääre Talu)

2 küüslauguküünt (Talutegu)

1 dl majoneesi

soola ja musta pipart

määrimiseks muna (Lillevälja talu)

250 g peekoniviile (Rebaseonu)

punt tüümiani

Valmistamiseks koori peet ja riivi jämeda riiviga. Lisa purustatud küüslauk ja majonees. Maitsesta soola ja pipraga. Lase tõmmata kuni pirukad küpsevad.

Rulli lehttainas lahti. Poolest tainakogusest valmista peedipirukad ja teisest peekonikeerud.

Peedipirukate tarvis suru pahupidi pööratud pitsiga tainast väikesed rõngad ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase pool tundi rätiku all kerkida. Pintselda pirukad munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud. Lase jahtuda, tõsta rõnga keskele peedisalatitups ja peale paar tüümianilehekest.

Peekonieerud valmista teisest tainapoolest. Selleks rulli tainas õhukeseks, lõika 2 cm laiused ribad ning aseta neile peekoniviilud. Keera sobiva kujuga lipsud ja lao keerud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase samuti pool tundi rätiku all kerkida. Pintselda munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud.

Serveeri koos püreesupiga.

Pärmilehttaina valmistamiseks võta:peekonikeerd

5,5 dl nisujahu (Kaarli talu)

220 g võid (Pajumäe talu)

1,5 dl piima (Pajumäe talu)

15 g presspärmi

2 muna (Lillevälja talu)

0,5 dl suhkurt

2 tl soola

Valmistamiseks murenda pärm käesoojas piimas ja hõõru vedelaks, klopi hulka muna, suhkur ja sool. Lisa vähehaaval jahu ja sõtku hästi läbi, kuni saad elastse taina. Vajadusel lisa pisut jahu. Pane tainas õliga määritud kaussi ja lase umbes tund aega kerkida, kuni see kahekordseks paisub, või lase sel öö läbi külmkapis seista.

talutoit_soome_ehtsat_talutoitu_1200x1200px_pr

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.

No Comments

Post a Comment