Maakaup | Ehtne Talutoit: Peedi ja kitsejuustu harmooniline kooskõla
22287
single,single-post,postid-22287,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Ehtne Talutoit: Peedi ja kitsejuustu harmooniline kooskõla

Hästitoimiv maitsekombinatsioon on peet ja kitsejuust. Sobitasime seekord Kalamatsi meierei kitsejuustu ja Saaremaa mahedat peeti.

Kitsepiimajuustust saame vajalikku rauda ning A-, C-, D- ja PP vitamiine. Kitsepiimas sisalduvat piimasuhkrut laktoosi suudame, erinevalt lehmapiima laktoosist, täielikult omastada. Laktoosijääke soolestikku ei jõuagi ja ei teki ka vaevusi:). Eriti tervislik on magneesiumi-, fosfori-, kaaliumi-, joodi- ja rauarikas peet, milles on ohtralt ka B-rühma vitamiine ja C-vitamiini. Peedi-kitsejuustu ahjuroog koos värske salatiga sobib kergemaks eineks. Peekonirullid kitsejuustuga on mõistagi toekam amps. Mõnusad mõlemad:)

Peedi-kitsejuustu ahjuroogpeediroog

Vaja läheb

4 keskmist (või 8 pisemat) peeti

2 punast sibulat (Talutegu)

120 g kitsejuustu (Kalamatsi)

oreganot ja tüümiani

punt peterselli

sorts oliiviõli

palsamiäädikat

värskelt jahvatatud soola ja pipart

Valmistamiseks soojenda ahi 200 kraadini. Lõika pestud peedid sektoriteks või pisemaid peete kasutades pooleks. Lao peedid ahjuvormi, piserda peale oliiviõli ja hakitud oregano. Maitsesta soola ja pipraga ning pane pooleks tunniks ahju küpsema, aeg-ajalt segamine tuleb kasuks.

Koori sibulad ja lõika viiludeks. Võta vorm ahjust ja sega peedid sibulaviiludega ning murenda peale kitsejuust. Pane ahjuvorm veel 15 minutiks ahju, kuni juust hakkab pealt kergelt pruunistuma. Piserda üle palsamiäädikaga, haki petersell ja säti koos hernevõrsetega ahjupeetide peale.

Paku koos värske salati ja kitsejuustu-peekonirullidega.

 

Lihtne salat käevapärasest värskusestsalat

Vaja läheb

pott lehtsalatit või rooma salatit

pott rukolat

karp kirsstomateid

pool sidrunit

sorts oliiviõli

seedermänniseemneid

1 tl võid

1 tl mett

soola ja pipart

Valmistamiseks pese maitsetaimed ja nõruta. Sega oliiviõli, sidrunist pressitud mahl ja mesi salatikastmeks, mida maitsesta soola ja pipraga. Prae pannil seedermänniseemneid võiga, kuni need muutuvad kaunilt kuldseks. Sega rebitud salatilehed, poolitatud kirsstomatid ja rukola salatikastmega ning puista peale röstitud seedermänniseemneid.

 

Kitsejuustu-peekonirullidkitsejuustusalat

Vaja läheb

220 g Kalamatsi kitsejuustu

6 Rebaseonu peekoniviilu

näpuotsaga kuivatatud tüümiani ja oreganot

Valmistamiseks

haki ürdid peeneks ja sega toasooja kitsejuustuga. Ürdi-kitsejuustu segust vormi sobiva suurusega rullid ja keera neile peekoniviilud ümber. Kuumuta pann ja prae kitsejuustu-peekonirulle 5 minutit, pöörates neid pannilabidaga nii, et rullid saaksid igast küljest mõnusalt krõbedaks.

Naudi!

talutoit_soome_ehtsat_talutoitu_1200x1200px_pr

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus

No Comments

Post a Comment