Maakaup | Ehtne talutoit: Timmime õunaveini
22278
single,single-post,postid-22278,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
ounavein

Ehtne talutoit: Timmime õunaveini

ounaveinEhtsatest taluõuntest ja neid on tänavu ohtralt, saab õunapurustaja ja -pressi abil head mahla.

Pestud ja purustatud õunad pane avatud õunapressi alusele sätitud linasele riidele ja mähi riie kokku. Neist pakikestest voolab pressides välja õunamahl. Kui majapidamises on elektriline mahlapress, ei pea nii arhailiselt lähenema. Valmis mahla võib klaaspudelitesse kuumutamise asemel ka plastpudelites külmutatuna säilitada (pudeleid ei tohi päris täis valada, sest külmudes mahl paisub).

Veiniteoks ei olegi tegelikult vaja ubinaid mahlaks pressida, võib kasutada ka viilutatud õunu. Aga muidugi saab õunamahlast head veini. Käärimise algul lisatud suhkur määrab peamiselt ära selle, kui kange vein tuleb.

Kerge õunavein 

7 kg viilutatud õunu

4,5 kg suhkrut

10–12 l vett

Õunavein mahlast

12 l õunamahla ja 12 l vett (või ainult 25 l puhast mahla)

5 kg suhkrut

Kui vein on käärinud liiga kuivaks ja soov on saada magusamat veini, siis võib suhkrut lisada hiljem, pärast käärimise lõpetaja lisamist ja enne pudelitesse villimist.

 

Veiniteoks tuleb mahlale lisada soovitud kogus suhkrut ja soovi korral vett niipalju, et 25 liitrit täis saaks. Vee lisamisel tuleb heledam ja kergema maitsega vein. Puhtast mahlast tuleb tummisem, intensiivsema ja puhtama õunamaitsega vein. Veinipärm sisse, käärib mõned nädalad, seejärel kalla sade ja surnud pärm pealt ära, lisa käärimise peatajad ja selitajad. Puhtast mahlast vein ei vaja enamasti mingeid selitajaid, vaid vajub mõne nädala jooksul jahedamas ruumis seistes ise selgeks ja läbipaistvaks. Selgeks muutunud vein villi pudelitesse.

 

 

No Comments

Post a Comment